Hisatsugu Takamatsu je rođen 10. marta 1887 u gradu Akashiu, u Hyogo okrugu. Kasnije je promenio ime u Toshitsugu, zadržavši isti zapis, ali se čitao drugačije. Otac mu se zvao Yosaburo i bio je vlasnik fabrike šibica u Kobeu. Takamatsu je najviše vremena provodio sa babom i dedom.

Njegov deda, Toda Shinryuken Masamitsu, je bio kiropraktičar u bolnici u Kobeu, a imao je i svoju školu borilačkih veština i bio je soke (nastavljač tradicije) Shinden Fudo ryu stila. Iako je njegova porodica je pripadala samurajskom staležu, njegovi preci su bili nindže. U to vreme to je bila strogo čuvana tajna, a otkrivena je nakon Takamatsuove smrti. Takamatsuov deda je ujedno bio i poslednji naslednik ninjutsu tradicije Toda porodice.

Po želji njegovog oca, Takamatsu je sa 9 godina započeo obuku u dedinoj Shinden Fudo ryu školi i sa 13 godina je stekao svoje majstorsko zvanje i titulu sokea. Želeo je da Takamatsu ojača i bude primljen u vojsku.

Nakon što ga je podučio Shinden Fudo ryu stilu, Toda ga je podučio Koto ryu, Gyokko ryu, Kumogakure ryu i Togakure ryu stilovima. Ipak, Takamatsu tada nije bio mnogo zainteresovan za ninjutsu. U međuvremenu je upoznao Mizutu Yoshitarua, majstora Takagi Yoshin ryu stila i postao njegov učenik, a sa 17 godina je postao soke i ove škole. U to vreme, učitelji borilačkih veština su (namerno) prerano neke učenike proglašavali sokeom, da bi ih podstakli da se više trude. Taj običaj se zvao sakizuke.

Masaaki Hatsumi rodjen je u Nodi, severnom delu Tokija u Japanu, 2. decembra 1931. godine.

Od polaska u školu, bavio se brojnim sportovima, posebno fudbalom (bio je kapiten školskog tima), a naročito je bio zainteresovan za borilačke veštine - trenirao je džudo, karate, aikido, kobudo. Kada je stekao majstorsko zvanje u džudou, počeo je da podučava stacionirane američke vojnike.
Na Meiji univerzitetu u Tokiju, doktorirao je japansku dramu, a paralelno je završio i jednu vrstu osteopatske škole seikotsu tehnike, drevne japanske medicine.

Sa 26 godina upoznao je Takamatsua Toshitsugua, poznatog po ratničkom imenu "Mongolski tigar", iskusnog majstora ninjutsua. Postao je njegov učenik i narednih 15 godina je putovao na ostrvo Honshu, da trenira kod njega.
Pred smrt 1972. godine, Takamatsu sensei je proglasio Hatsumija sokeom 9 tradicionalnih škola, kojima ga je podučavao proteklih 15 godina.